Schonen oren puppyHet is belangrijk om de oren van je hond goed schoon te houden. Ook honden kunnen een oorontsteking krijgen. Volgens Tinki.nl zullen Honden met rechtstaande oren zullen niet heel erg snel last krijgen van oorproblemen. Rashonden met hangende oren of lange oren, zullen eerder een oorinfectie oplopen. De gehoorgehang blijft afgesloten, waardoor bacteriƫn kunnen nestelen in een warme omgeving. Ook honden met veel haar, waarbij de haren tot in de gehoorgang groeien, zijn vatbaar voor oorinfecties. Tijdens het uitlaten, het stoeien met andere honden of het zwemmen, komt er altijd wel wat vuiligheid in het oor terecht.

Hoe hondenoren schoonmaken
Oorsmeer helpt het oor te beschermen tegen viezigheid van buitenaf. Maar teveel oorsmeer kan leiden tot oorproblemen. Je merkt dat je hond last heeft van zijn oren, doordat hij gaat krabben aan zijn oren of met zijn oren langs meubels schuurt. Ook kan hij met zijn kop naar beneden gericht, zijn oren langs de grond schuren. Je kunt de oren van je hond zelf heel gemakkelijk schoonhouden. Dit doe je door met een vochtig doekje zijn oren aan de binnenkant schoon te maken. Je kunt ook parfumvrije babydoekjes gebruiken. Wattenstaafjes mogen nooit gebruikt worden.

Oorontsteking hond
Als je ziet dat je hond last heeft van veel oorsmeer of de binnenkant van zijn oren zijn rood, dan is het raadzaam om een afspraak te maken met de dierenarts. Ook het veelvuldig krabben aan de oren of het schuren, zijn tekenen om een afspraak te maken. De dierenarts zal je dan een oorcleaner meegeven en antibiotica. Na een week dien je terug te komen voor een controle. Een oorcleaner kun je ook preventief gebruiken. Als je hond lange oren heeft, mag je de oorcleaner maandelijks gebruiken om de oren op deze manier goed schoon te kunnen houden.